SEGMEN TANYA CHEF : MENU DAN RESEPI UNTUK PESAKIT DENGGI (SUP KETAM BERKELAPA)

Assalamualaikum , Dunia sekarang semakin canggih dengan teknologinya,tapi semakin banyak pulak wabak-wabak yang  merebak , Disini chef ingin berkongsi serba sedikit menu dan resepi bagi pesakit DENGGI




SUP KETAM BERKELAPA

 Bahan2 :

3 ekor ketam - buang cengkerang dan dipotong dua.
1 Biji Air Kelapa Muda dan Isinya3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
2 btg seleri - potong menyerong
1 paket cendawan
1 biji tomato - potong baji
1 sup bunjut
1 camca teh  lada hitam
Garam dan gula secukup rasa

Cara2:

Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. kemudia masukkan bahan tumbuk , serai sup bunjut dan lada hitam ke dalam periuk.

Masukkan seleri, tomato, cendawan  dikuti garam dan gula secukup rasa. Selepas itu masukkan ketam yang siap dipotong. Didihkan lagi. Perasakan dengan garam dan gula. Padamkan api dan akhir sekali masukkan air kelapa dan isinya sekali
Masukkan daun bawang dan daun sup sebelum di hidangkan.


0 comments:

Post a Comment