SEGMEN FOOD TRAVEL MALAYSIAN :- GULAI IKAN PUYU(KEDAH) RESEPI


PERSEMBAHAN : 2 STAR
KEENAKKAN    : 4 STAR
KOMEN : BOLEH DIKORMESIALKAN DENGAN LEBIH MELUAS

Bahan-bahannya:
Ikan puyu - banyaknya ikut suka (dicuci dan direndam dlm air asam jawa lebih kurang 10 minit utk menghilangkan hanyir ikan)
1 bungkus rempah kari ikan babas - bancuh rata dgn sedikit air
Sedikit air asam jawa
Santan
Sedikit minyak utk menumis
Garam secukup rasa

Bahan Tumis:
2 ulas bawang merah- dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 tangkai daun kari
1 sudu besar halba

Cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan tumis sehingga kekuningan.
2. Masukkan rempah kari  dan  air asam jawa. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan.Kacau  supaya tidak meruap. Masukkan garam secukup rasa.
4. Apabila ikan dah masak bolehlah diangkat

0 comments:

Post a Comment