SEGMEN FOOD TRAVEL MALAYSIA : AYAM PANSUH (SARAWAK)
PERSEMBAHAN : 3 STAR
KEEENAKAN : 3 STAR
KOMEN : PERSEMBAHAN DAN KEUNIKAN YANG MENARIK
RESEPI
1. Buluh Lemang (Bukan buluh yang keras tu) kalau boleh yang besar (2inci lebih)
2. Tempat bakar(rujuk gambar dibawah)
Bahan-bahan
1. Ayam (potong kecil-kecil) (1 ekor)
2. 6 Bawang Putih
3. 2 Bawang Merah(saiz besar)
4. 1 ibu jari Halia
5. 1 ibu jari Kunyit
6. Daun Kunyit 1 helai besar
7. Serai 2 batang (potong 2)
8. 1 atau 2 kiub ayam stock
9. Daun Ubi kayu
10. Air
11. Garam
2. Tempat bakar(rujuk gambar dibawah)
Bahan-bahan
1. Ayam (potong kecil-kecil) (1 ekor)
2. 6 Bawang Putih
3. 2 Bawang Merah(saiz besar)
4. 1 ibu jari Halia
5. 1 ibu jari Kunyit
6. Daun Kunyit 1 helai besar
7. Serai 2 batang (potong 2)
8. 1 atau 2 kiub ayam stock
9. Daun Ubi kayu
10. Air
11. Garam
Cara-cara membuatnya..
1. Bahan-bahan 2,3,4,5 ditumbuk. Jangan blend.. tak best.. kita nak yang tak hancur..
2. Masukkan dalam ayam tadi. Gaulkan.
3. Tumbuk serai masukkan dalam ayam tadi jugak.
4. Koyakkan daun kunyit masukkan skali.. Lihat gambar atas.
5. Koyakkan daun ubi, Nak banyak atau sikit tu bergantung pada anda.
Gaulkan semuanya.. Lihat gambar bawah ni.
6. Masukkan stok ayam dan garam, stok ayam tu cairkan dulu lagi bagus. Taklah ketul2 nanti. Garam jgn banyak sgt. Masin kang bukan boleh modified. Pandai-pandai la agak
1. Bahan-bahan 2,3,4,5 ditumbuk. Jangan blend.. tak best.. kita nak yang tak hancur..
2. Masukkan dalam ayam tadi. Gaulkan.
3. Tumbuk serai masukkan dalam ayam tadi jugak.
4. Koyakkan daun kunyit masukkan skali.. Lihat gambar atas.
5. Koyakkan daun ubi, Nak banyak atau sikit tu bergantung pada anda.
Gaulkan semuanya.. Lihat gambar bawah ni.
6. Masukkan stok ayam dan garam, stok ayam tu cairkan dulu lagi bagus. Taklah ketul2 nanti. Garam jgn banyak sgt. Masin kang bukan boleh modified. Pandai-pandai la agak
CARA MEMASAK :
0 comments:
Post a Comment