AYAM GORENG MADRAS


disini saya pamerkan 1 resipi yang paling ringkas dan mudah untuk anda mencuba. Pastiikan sebelum mula memasak , basuh lah bahan-bahan mengikut amalan rasullulah dan niat yang baik-baik, Insyallah resipi ini akan dapat keberkatan.

RESIPI: AYAM GORENG MADRAS/ FRIED CHICKEN MADRAS
20 nos Kepak Ayam/ Chicken wing - cleaned
1 cawan/cup Perencah tepung goreng Adabi
1 cawan/cup Serbuk Kari daging/Meat curry powder
2 sudu makan/tbsp Serbuk Jintan Manis/Cummin Powder
2 sudu makan/tbsp Serbuk Jintan Putih /Fenel Powder
2 sudu makan/ tbsp Jintan Manis/ Whole dried cummin
1 cawan/cup Bawang Merah / Red Onion - di cincang halus/fined chopped
1 sudu makan/tbsp Bawang putih/garlic - di cincang/fined chopped
1 sudu makan/tbsp Halia/ ginger- di cincang/ fined chopped
4 sudu makan/tbsp Sos tiram/Oyster Sauce
3 sudu kecil/tsp Sugar
1/2 cawan/cup Air/water
1 cawan/cup Minyak Masak/Cooking Oil
Garam secukup rasa/ salt to taste
3 lit Minyak/cooking oil - untuk mengoreng/ for deepfry.

Cara/ method:
1. Masukan semua bahan dalam mangkuk dan perap kepak ayam selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
3. Hidang dengan sos cili.

English:
1. Combine all the ingredients in mixing bowl and marinate the chicken wing for 30 minutes.
2. Heat the cooking oil , then deepfry until golden brown.
3. Serve with cili sauce

0 comments:

Post a Comment