SEGMEN FOOD TRAVEL MALAYSIA : KUIH LOMPAT TIKAM KELANTAN


Lompat tikam berasal dari negeri kelantan, biasanya kuih ini dihidang untuk sarapan pagi, dihidang dengan pulut kukus yang berwarna merah jambu. Disini chef ingin berkongsi resepi yang chef ambil dari buku 100 resepi masakan kuih -muih Malaysia.

LOMPAT TIKAM:
PENYEDIAAN: 8 ORANG
MASA: 35 MINIT

BAHAN:
A. Untuk Sira
1Cawan Gula Merah
1Cawan Gula gula
2 Cawan Air
1 Helai Daun pandan ( disiat-siat)

B. Untuk lapisan hijau
1 cawan Tepung beras
1 sudu makan Tepung Jagung
3 cawan santn cair
1/2 cawan Jus Pandan
sedikit pewarna hijau
1 sudu teh Air Kapur
1/2 sudu teh garam

C. Untuk Lapisan putih
1 1/2 cawan Tepung Beras
1 sudu makan Tepung Jagung
4 cawan santan pekat
1 sudu teh garam

cara:
1. Untuk membuat sira, masukan semua bahan bahan dalam periuk dan masak hingga mendidih , setelah itu tapis dan biar hingga sejuk.
2. Untuk membuat lapisan hijua pula, panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang. kemudian panaskan loyang diatas api sebentar.
3. Masukan semua bahan kedalam mangkuk , kemudia kacau hingga sebati dan tapis.
4. Masukan kedalam loyang dan kukus selama 15 minit.
5. setelah siap cakarkan sikit permukaan kuih supaya lapisan putih melekat.
6. untuk membuat lapisan putih, masukan semua bahan kedalam mangkuk,kacau hingga rata.
7. Tuang adunan keatas lapisan hijau yang telah masak dan kukus selama 15 minit.
8. setelah siap, angkat dari kukusan , kemudiankan biarkan sejuk dan bolehlah dihidang dengan sira merah dan pulut kukus merah jambu.


SELAMAT MENCUBA SEMOGA DOA CHEF ANDA SETIASA DIBERKATI ALLAH DAN INGAT PESAN CHEF ADA ILMU JANGAN KEDEKUT.

0 comments:

Post a Comment